Εξερευνήστε

ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ

Η Σαπιέντζα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των μεσσηνιακών Οινουσσών μετά την Σχίζα. Βρίσκεται στ’ ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Μεσσηνίας, απέναντι από τη Μεθώνη και είναι ένα κατάφυτο νησί με σπάνια χλωρίδα. Νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, γνωστό ως τάφρος ή φρέαρ των Οινουσσών, με βάθος 5.121μ. Το υψηλότερο σημείο του νησιού είναι 219μ. Η πρόσβαση στο νησί πραγματοποιείται με τουριστικά πλοιάρια που αναχωρούν από τη Μεθώνη. Η Σαπιέντζα βρίσκεται πάνω στον σημαντικό ναυτικό δρόμο που συνδέει την Ιταλία με την Μέση Ανατολή.

Στις ακτές της έχουν σημειωθεί αρκετά ναυάγια, ορισμένα απ’ τα οποία μετέφεραν ιδιαίτερα σημαντικό φορτίο, με μεγάλη αξία σήμερα για την αρχαιολογία.

Ένα από τα ναυάγια περιείχε τις κολόνες από το μεγάλο περιστύλιο που είχε χτίσει ο Ηρώδης στην Καισάρεια της Παλαιστίνης τον 1ο μ.Χ. αιώνα, ενώ ένα άλλο περιείχε σημαντικές ρωμαϊκές σαρκοφάγους. Στο νότιο σημείο του νησιού υπάρχει φάρος κατασκευασμένος το 1885. Έχει ύψος 8 μέτρα και εστιακό ύψος 110 μέτρα. Ανεβαίνοντας 75 πέτρινα σκαλοπάτια φτάνουμε στην κορυφή. Από εκεί φαίνεται η διάσημη βραχονησίδα που έχει σχήμα καρδιάς, γνωστή ως Διαδέλφοι. Ο φάρος κατασκευάστηκε ύστερα από αίτημα της βασίλισσας Βικτωρίας της Αγγλίας.

Στη Σαπιέντζα θα συναντήσετε μαγευτικές παραλίες και μονοπάτια που θα σας ανοίξουν την όρεξη για μοναδικές εμπειρίες. Ο Άμμος, η παραλία με τα αρμυρίκια στη σειρά πάνω στην κατάλευκη αμμουδιά και η πυκνή θαμνώδης βλάστηση σε αντίθεση με τα καταγάλανα νερά σε κάνουν να νιώθεις ότι βρήκες το εξωτικό νησί που έψαχνες. Τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από ζωή και είναι ο No 1 προορισμός του νησιού. Άλλα μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε είναι τα Κόκκινα, μια εντυπωσιακή παραλία όπου θα σας εντυπωσιάσει η απόκρημνη ομορφιά της και η γαλήνια όψη της, τα Μαγαζάκια, το μώλο που αποτελεί το πέρασμα προς το μονοπάτι για τη Σπαρτόλακκα και το Κουμαρόδασος και τον Πόρτο Λόγγο, ένα φυσικό λιμάνι με μοναδική ομορφιά που δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη μέσα από το μονοπάτι εκεί να φτάσει στον φάρο της Σαπιέντζας. Αν προχωρήσετε προς το φάρο θα απολαύσετε την θέα από ψηλά του πασίγνωστου νησιού με το σχήμα καρδιάς Διαδέλφοι.

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

Η Αγία Μαρίνα είναι νησί των Μεσσηνιακών Οινουσσών. Είναι μικρό ακατοίκητο νησί με σχεδόν στρογγυλό σχήμα που βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά Σχίζα και Σαπιέντζα. Είναι σχετικά επίπεδο με το υψηλότερο σημείο του να μην υπερβαίνει τα 30 μέτρα. Στο υψηλότερο αυτό σημείο υπάρχει εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Μαρίνα. Κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου, ημέρα που γιορτάζει το εκκλησάκι, επισκέπτονται το νησί πιστοί από την απέναντι Μεσσηνιακή ακτή.

ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ

Στο νοτιοδυτικό τμήμα της μεσσηνιακής γης, ανάμεσα στη Μεθώνη και την Κορώνη, βρίσκεται η Φοινικούντα, ένα γραφικό παραθαλάσσιο θέρετρο με γαλήνιες αμμουδερές ακρογιαλιές και γαλαζοπράσινα νερά.
Οι παραλίες Φοινικούντα (λιμάνι), Ανεμόμυλος, Μαυροβούνι, Κουμπάρες, Χελωνάκι, Λάμπες, Λούτσα, Καντούνι, Μικρό και Μεγάλο Μαράθι προσφέρουν στους παραθεριστές όλα όσα αυτοί ονειρεύονται για τις καλοκαιρινές διακοπές τους: υπέροχες αμμουδιές, κρυστάλλινα νερά, χαλάρωση και ξενοιασιά.